BAS BEENACKERS – MAN (EP)

Artiest info
Website
facebook
 

Via vijf akoestische liedjes en in totaal 22 minuten muziek die gebundeld werden op de EP “Man” maken we kennis met de Nederlandse singer-songwriter Bas Beenackers. Hij is echter geen geheel onbekende muzikant in de Nederlandse muziekscène want kenners weten dat hij al jaren optreedt als frontman van de formatie ‘My Blue Van’, een soulvol blues- en indierockmuziek spelende trio uit Utrecht.

Voor zijn eerste solouitstap opteerde Bas Beenackers voor het brengen van akoestische folksongs in troubadourstijl met enkel zijn akoestische gitaar in de begeleiding. Vier van de vijf nummers op de EP “Man” zijn eigen composities waarvan we de songs “Reason” (track 1 en eerste single) en “Cherry” (track 5 en tweede single) selecteerden om in een live gebrachte uitvoering op de twee video’s bij deze recensie ter kennismaking mee te geven. De twee andere liedjes die Bas Beenackers zelf componeerde voor dit minialbum zijn “Repent” en het nostalgisch terugblikkende “Child”.

Het vijfde liedje is een coverversie van de prachtsong “Polly” uit het repertoire van Gene Clark, de voormalige frontman van de in de jaren ’60 populaire folkrockgroep ‘The Byrds’. Het is een nummer dat terug te vinden is op het door Gene Clark in 1998 uitgebrachte soloalbum “Flying High” en dat later ook nog werd gecoverd door Robert Plant en Alison Krauss als “Polly Come Home” op hun in 2007 uitgebrachte album “Raising Sand”.

Op deze plaat krijgen we Bas Beenackers helemaal anders te horen dan bij ‘My Blue Van’. In de door emoties beladen nummers krijgt de luisteraar een intimistische kijk in het liefdesleven van deze Nederlandse artiest. Vijf liedjes zijn natuurlijk te weinig en te kort om zijn songschrijverscapaciteiten voldoende te kunnen inschatten, maar dat er dankzij de EP “Man” genoeg componeerpotentieel in hem te bespeuren valt voor een volwaardig album lijkt ons nu toch al duidelijk.

(valsam)